Nyhetsbrev nr-89, februari 2016

Ekonomiläget
Ekonomiläget är färskvara! Oljepris och börs bidrar till finansoro.
Gigantiska underskott i oljeländernas statsbudgetar uppstår med det låga oljepriset, de täcks ofta upp av reservfonder som till stor del består av börstillgångar i väst. Det kan vara ett hot mot aktie-marknaden om oljepriset ligger kvar på de här låga nivåerna.
Vårt land och många andra länder kan dock gynnas genom lågt olje- och energipris. Företag kan få en minskad produktionskostnad genom billigare drivmedel och lägre energikostnader, detta kan ge plats åt ökade investeringar. Även hushållen gynnas och kan få pengar över till annan konsumtion som sätter fart på hjulen.
Ett hot är hushållens höga skuldsättning, sedan 1990 har hushållens skulder ökat mer än inkomsterna, dock har skuldsättningen i förhållande till hushållens finansiella tillgångar hållit sig relativt konstant under hela 2000-talet.
Svenskarnas skuld till kronofogden har ökat och är nu mer än 63 miljarder. Detta är ett orosmoment och risk finns för ännu högre siffror när räntorna börjar stiga.

Hur utvecklas ditt företag
Varje växande företag genomgår ett antal utvecklingsfaser. Det finns fem vedertagna karaktäristiska utvecklingsstadier under en tillväxttid.
Jag brukar säga att ett företags olika faser är som ett äktenskap: Först förälskelse och framåtanda, sedan vardag och företaget rullar på, därefter kommer ofta en fas där engagemanget inte är lika på topp.
Företaget fungerar men är sårbart!
Hur lång tid de olika faserna tar är beroende på företagsledarens förmåga att motivera, inspirera och delegera ansvar. Ensam är inte stark, uppmuntra lagarbetet så att ni totalt inom företaget stöttar varandra med inspiration, alla är inte i ”rullapå” fasen samtidigt!
Den senare fasen då företaget bara rullar på är ofta ett första steg till att rörelseresultatet försämras.
Det är lätt att bli hemmablind och att inte kunna vara självkritisk och se sina styrkor och svagheter.
Att gå i samma fotspår sätter inga nya intryck.

Låt oss tillsammans analysera din verksamhet ur ett neutralt perspektiv.
Välkommen att höra av dig.