Nyhetsbrev nr-80, maj 2015

Ekonomisk överblick
Konjunkturinstitutet spår bättre tider medan regeringen är mera pessimistisk i sin bedömning. Men som alltid politik är politik. Bedömningen om en orolig omvärld är förvisso sann och självfallet ett orosmoln. Kinas ekonomi fortsätter att tappa fart och den dyra dollarn tynger USA. Den relativt svaga kronan bäddar för svensk tillväxt inom exportsektorn.
Rotavdraget kommer enligt regeringens vårbudget att sänkas till 30 000 kr från årsskiftet, detta kommer säkert att påverka köp av berörda tjänster och därmed de yrkesgrupper och företag som berörs av sänkningen. En het period fram till årsskiftet med goda förutsättningar för berörda branscher. Tillverkningsindustrin och hushållens konfidensfaktorer föll i april vilket indikerar en negativ syn på vårt ekonomiska läge.
Börsrapporterna börjar flöda in och förväntningarna är höga. Börsen fortsätter uppåt men allt för uppskruvade förväntningar kan bädda för en nedgång.
OECD vill se högre produktivitet i Sverige. ”Lyft skola och utbildning för att säkra välfärden framåt” – var budskapet.
Företagsklimatet i europaområdet steg och den globala ekonomin börjar visa svaga positiva signaler.

Kvartalsuppföljning av resultatbudgeten
Jag hävdar envist att budgetuppföljning skall göras varje månad men definitivt kvartalsvis. En budget är alltid en kvalificerad uppskattning av rörelseresultatet och bygger på en balans mellan intäkter och kostnader samt ett kalkylerat resultat. Uppföljningen ger en ovärderlig bild av hur väl balansläget mellan intäkter och kostnader stämmer, om avvikelsen är stor och detta upptäckts i ett tidigt skede så finns möjlighet att sätta in åtgärder. Ju senare desto svårare att påverka resultatet. Om en kostnadspost skenat iväg så kanske någon annan post går att minska. Det är också möjligt att revidera en budget om förutsättningarna ändrats. En budget skall vara aktuell om den skall fylla sitt syfte, men se budgeten som ett hjälpmedel till att redovisa ett positivt resultat.

Drivkrafter
Drivkrafter för framgång: Ledarskap och Inspiration!
Det är många faktorer som kan påverka ett nystartat företags framgång och resultatet.
Ledarskap, entreprenörsanda och marknadsbearbetning är frågor som tillsammans med personlighet ofta är avgörande och som lägger grund för ekonomiskt goda resultat. Detta gäller även mera mogna företag men där kommer också frågor in som logistik och administrativa flöden som definitivt är resultatdrivande parametrar. För en stabil och tryggad fortlevnad krävs självfallet vinster för att kunna utvecklas.

Välkommen att höra av dig!
Jag brinner för att hjälpa företag med dessa frågor.
/Kjell