Nyhetsbrev 109, Sommarbrev, juli 2018

Sommarhälsning från den Bohuslänska kusten!

Sol, sommar, semester!
En tid för avkoppling och återhämntning. Att må bra och ha en god balans mellan arbete och fritid befrämjar såväl inspirationsförmåga och skaparanda. I hängmattan smider vi planer!

Önskar er alla en bra och härlig sommar!
/Kjell

Nyhetsbrev 108, första kvartalet 2018

Välkommen till nyhetsbrev nr 108, 18 april 2018.
Regeringen har nu lagt sin vårbudget, den sista under mandatperioden. Att våra övriga politiska partier har en avvikande syn på budgeten hör till spelets regler och belyser partiernas lojalitet med olika väljargrupper.
Eftersom nyhetsbrevet i första hand vänder sig till företagare så skall jag i några korta ordalag försöka skildra budgetens troliga påverkan på denna grupp.
Om budgeten uppfattas så att näringslivets företrädare känner och inspireras av budgeten så genererar det utvecklingstankar och framtidstro.
Näringslivet är dock inte en homogen grupp, jag vänder mig i första hand till ledare av småföretag. Definitionen på ett småföretag är företag med upp till 49 anställda så inom denna grupp finns säkert flera uppfattningar.

I Konjunkturinstitutets senaste prognos för 2018-2019 är bedömningen på konsumtionsutvecklingen något mera negativ än regeringens. Vad beträffar investeringsutvecklingen ser Konjunkturinstitutet en mer positiv bild än regeringen.
Min spontana tanke är då att företag som vänder sig till konsumentmarknaden kan få en något sämre efterfrågansbild. Investeringar drivs av företagens förväntningar på försäljningsutveckling, ett faktum som då talar för att den grupp som troligen investerar arbetar inom annan sektor än konsumentsegmentet.
Investeringar drivs av framtidstro! Den kvartalsvisa redovisningen som jag gör över konjunkturläget är viktig för investeringsbedömningar.
Jag är en stark anhängare av att budgetarbetet är viktigt för att ha kontroll på utvecklingen i företaget.
Man hör ibland invändningar mot som att ”budgeten ändå inte stämmer” men budgetarbetet behöver inte vara statiskt, visst kan man revidera och ändra budgeten under året, det viktiga är att balansen mellan kostnader och intäkter månadsvis följs upp, detta ger en fingervisning om trenden. Om försäljningssiffrorna avviker negativt mot budgeterat så kan detta vara en drivfjäder för att arbeta hårdare med marknadsföring och försäljning. Budgeten ger god kontroll tillsammans med månatliga resultat och balansrapporter.

Jag ställer gärna upp med hjälp med budgetarbete och uppföljning.     

Barometerindikatorn för 1: a kvartalet 2018 visar på 108,4 vilket är klart över 100 som anges som normalkonjunktur. Förra året toppades i december med index på 113,9. Bedömningen är att vi under innevarande år kommer att gå ned i konjunkturen, eftersom vi haft en relativt lång period av högkonjunktur står vi starka. Framtidstro driver tillsammans med realistisk investeringsvilja vårt land framåt.

Njut av vårsolen och lycka till med ert budgetarbete!

/Kjell Ahlén

Börsutvecklingen mellan Sverige och USA, december 2018

Pengar är i dag lätta att flytta och söker sig snabbt dit där man förväntar sig högst avkastning. Världens börser blir härigenom mer sammanlänkade men den amerikanska börsen intar en särställning genom USA:s inflytande över världsekonomin.

Här en jämförande graf över läget i december 2018 mellan svenska börser och USA.