Nyckeltal, juli 2016

scb_nyckeltal_juli-16Juli 2016 I JÄMFÖRELSE MED juli 2015

Arbetslöshetssiffrorna var i juli 2015  6,5% och nu juli 2016 6,3%

 

 

Snart är vi 10 miljoner invånare

 

Inflationen har tagit fart i juli 2015 var siffran -01% och nu i juli 2016 1,1%

 

Nyhetsbrev nr-96, september 2016

Hårda och mjuka värden
I datorsammanhang talar vi om hårdvara respektive mjukvara. Som människor har vi också mjuka och hårda värden, dock inte så låsta som de komponenter som finns i datorer. Vi har känslor, vilket datorer definitivt inte har. Datorns beräkningssnabbhet är svår att slå men vi kan ta olika typer av beslut beroende av den situation vi befinner oss i, rationella, spontana, planerade och impulsbeslut. Datorn är ett alldeles förträffligt hjälpmedel men din hjärna kan den inte mäta sig med.

Att ta förankrade beslut
I det lite större företaget så är det styrelsen som tar beslut och sätter ramar för vad VD skall genomföra. För att VD skall lyckas med detta är förankringen av besluten mot de anställda avgörande. Detta senare gäller även mindre företag, samsynen med anställda för att nå uppsatta mål är avgörande för hur väl målen uppfylls. Att utveckla företaget tillsammans är en framgångsfaktor – men glöm inte din ledarroll!

Utvecklingspotential
Förmåga att utvecklas har alla, en del sker per automatik, annat när vi ställs inför frågor som vi inte riktigt greppar eller förstår. Jag har många gånger i mina månadsbrev berört vikten av att sätta mål och att utveckla dessa. Ditt företags mål och strävan att uppnå detta hänger ofta samman med hur du som chef agerar och vad du har för egna mål. Dina personliga mål kan vara att agera för att få riktigt glada och lojala medarbetare. Medarbetare som är ansvarskännande och arbetar för att få nöjda kunder. En nöjd kund sätter guldkant på hela företaget och dess varumärke.

 Chefens utvecklingsagenda

  • Gå runt och kolla av hur dina anställda mår och visa att du bryr dig om. Småprata kanske om dagens agenda eller vardagliga ting, då kommer du ofta närmare. Kanske får du höra personliga saker som du kan hjälpa till att lösa. Medarbetare som ältar personliga problem tappar ofta fokus på sitt arbete.
  • De flesta har aktiviteter utanför jobbet, idrott av olika slag brukar vara vanligt, visa att du uppskattar detta och kanske kan du hjälpa till på något litet hörn. Kanske skaffa ett pingisbord på företaget som kan användas på raster och kvällar. Kanske kan ni sätta upp ett eget lag eller samarbeta med andra. Samhörighetskänsla är ett viktigt inslag.
  • Uppmärksamma när någon gjort något bra, det behöver inte vara stora saker. Det viktigaste är att medarbetaren blir sedd.