Nyhetsbrev nr-95, augusti 2016

Uppstart
Många företagare och företagsledare har säkert i sommar funderat över företagets uppstart efter semestern. När vi gör en paus i det dagliga arbetet och är utvilade så lär vi vara som mest innovativa. Vi smider planer i våra tankar om företagets olika vägval.Hur första halvåret sett ut ekonomiskt kan vara en fingervisare om vägvalet varit rätt. Har försäljnings-prognosen mot budget varit negativ eller har kostnadssidan skenat i väg? Det är nu inför uppstarten som du kan påverka, sätta nya mål och förankra dem.

Att öka kundstammen och behålla de befintliga
Glöm inte att marknadsföra dig själv i säljarbetet. Människor har i alla tider blickat mot sina idoler. Du skall bli kundernas idol! Men självfallet krävs det att du agerar på rätt sätt för att uppnå detta. Personkemi, empati och liknande är några viktiga punkter. Inte minst viktigt är det att charma ditt team. Din roll som chef och idéspruta kommer att avspeglas mot dina medarbetare och öka deras prestationer.

Har företagets cash flow också haft semester?
För många företag så innebär perioden efter semestern ofta ansträngd likviditet. Detta är särskilt vanligt bland nyare företag som ännu inte kunnat bygga upp en likviditetsreserv. Att stärka sin likvida situation för att alltid i tid kunna betala såväl skatter, moms, löner och leverantörer måste ha hög prioritet.

Penar in, pengar ut! Det som blir över skall bygga ditt företag både för att öka din likviditet och vinst. Vinsten är motorn som gör att ditt företag kan utvecklas.

Sälj till rätt kunder och få betalt
Att i möjligaste mån undvika kundförluster genom att systematiskt bevaka dina kunders kreditvärdighet är en rutin som kan spara stora pengar åt ditt företag.Ett litet exempel: Om du går miste om en betalning på 40.000 kronor och har en marginal på 20% så innebär det en faktisk förlust på 32.000 kronor. För att få igen dessa 32.000 så måste du sälja för 160.000 kronor till -och då har du bara gått plus minus noll på den affären.

Entreprenörsanda
Jag blir glad över alla driftiga företagare och företagsledare som jag arbetat med under åren. De ger mig också energi och jag tar ofta upp ämnen i mina brev som resultat av olika samtalsämnen vi haft. Att förmedla budskap som för de mer erfarna är helt naturliga, men för nyföretagaren hoppas jag att mina ämnen kan bidra till att vi får ännu fler framgångsrika företagsledare.

Fortsatt trevlig sommar!