Nyhetsbrev nr-92, maj 2016

Våren är här
En härlig tid för de allra flesta av oss, när det börjar att grönska och allt verkar gå lättare under den ljusa delen av året. Ett ökande problem inom näringslivet är dock psykosocial ohälsa. Alla klarar inte av en ofta ökande stress och oro på jobbet, speciellt inför semestern då även privata krav kanske ökar. Var uppmärksam, ofta är det de mest ambitiösa som är i farozonen vilket kan drabba företaget hårt.

Reflektioner vid en vandring i vår huvudstad om den vardag som speglar dagens samhälle i en storstad
Jag går sakta genom ett myllrande liv av rörelse. Alla har bråttom, till vad undrar jag? Detta är en vardag vid lunchtid och affärsfolket skall hinna både att äta och kanske göra några ärenden. Själv går jag in på en restaurang, kö för att komma in, kompakta bord så jag kan höra om olika samtalsämnen. “Företaget och orättvisor, personliga påhopp, glädje över ett lyckat projekt, oro över politiska beslut, den negativa räntan, helgen med familjen och inte minst affärsrelationer till arabvärlden och Kina m.m.” På denna korta stund har jag fått en bild av vad affärsfolket går och bär på i sina tankar, – intressant.

Så blir det lördag och jag ger mig ut på stan igen. Om möjligt ännu mera folk, men nu familjer och köpglada människor. Några ekonomiska problem verkar inte märkas, kan det möjligen bero på den låga räntan?
Jag vandrar runt i affärer och varuhus, mycket folk på många ställen men på det exklusiva varuhuset trängs mestadels yngre och medelålders kvinnor för att handla. Statustänkandet är uppenbart. I dag en något senare lunch men på ett lugnare ställe. Får en finsktalande familj nära mitt bord, det enda finska ord jag kan är ”kiitos” som betyder tack. Jag uppsnappar inte lika mycket som dagen innan. Men att familjer väljer att gå ut på restaurang är uppenbart, kan det bero på den sänkta restaurangmomsen 2012 och vilken påverkan kommer den att ha om den skulle försvinna? Många restauranger sänkte inte sina priser när momssänkningen kom utan ökade sitt intäktsnetto istället. Har kanske momssänkningen haft en psykologisk effekt som genererat ett större antal restaurangbesök, eller är det möjligen ett generationsfenomen?

Den snabblick över en storstadsmiljö som jag beskriver, är en ytlig bild, många sociala och andra problem finns som sammantaget ger en annan bild. Förutsättningarna är dessutom helt annorlunda i mindre städer och bruksorter. Hur vår köpkraft utvecklas, hur vi lever i dag och hur vår framtid kommer att se ut är delvis politiska beslut. Ett är säkert, allt hänger på vårt lands ekonomiska utveckling där ditt företag är en viktig kugge i framgångshjulet- Du bidrar till förmågan att sörja för en framsynt skolpolitik samt god sjuk- och åldringsvård.

Kjell Ahlén