Nyhetsbrev nr-91, april 2016

Nytt kvartal och ny konjunkturrapport
Konjunkturinstitutets sammanvägda prognos visar på en högre tillväxttakt än normalt, det tyder också på en begynnande högkonjunktur även om optimismen bland företagen dämpats något.Konj mars-16

Diagrammet visar tydligt svängningarna, framträdande är IT-boomen kring millennieskiftet och den efterföljande kollapsen.
Senaste högkonjunkturen under 2007 samt finanskrisen 2008 syns tydligt.

Inflation
I mitt förra månadsbrev skrev jag att Riksbanken hårdnackat håller fast vid att uppnå ett inflationsmål på 2%, jag har fått frågor på detta.
En stigande inflation innebär en stegring av den allmänna prisnivån. Våra banktillgodohavanden som i dag inte ger någon ränta kommer då att urholkas när inflationen stiger och penningvärdet försämras, samtidigt så gynnar det låntagare då inflationen även urholkar värdet på lånet.

Tolka bokslut
Nu börjar kalenderårsboksluten att strömma in. Här några tips till er som inte är så vana att tolka bokslut.
Att kunna tolka bokslut är viktigt inte minst för att kunna ha kontroll på dina kunder och kundämnens ekonomiska status. Här följer några små enkla råd om hur du kan utvärdera ett bokslut:

    • Jämför olika år och se trender, – hur har omsättning och resultat förändrats genom åren
    • Är soliditet och likvida tillgångar bra, hur ser företagets egna kapital, obeskattade reserver och intjänade vinster ut
    • Likviditet, kassaflöde och leverantörsskulder – hur ser bolagets varulager och kundfordringar ut i förhållande till omsättningen
      Finns poster upptagna i bokslutet som immateriella tillgångar och goodwill som förbättrat resultatet så kan värdet på sådana poster ibland vara osäkra.

 

 

Positiva signaler för svensk industri

Industriproduktionen drabbades hårt efter finanskrisen. Då kapades   produktionsvolymen med en femtedel och med över 100 000 förlorade jobb som följd.
Det är i första hand fordonsindustrin som har haft en kraftig återhämtning.
Den senaste tidens positiva läsning är välkommen.

Industrin_återhämtar_sig_så_sakta