Nyhetsbrev nr-90, mars 2016

Negativ ränta
Riksbanken sänkte åter reporäntan. Denna gång med 0,15 procentenheter, det betyder att vi har en negativ ränta på -0,50%. Av riksbankens sex ledamöter var fyra för och två emot denna sänkning.
Vad negativ ränta egentligen innebär är det ingen som med säkerhet kan säga, vi har aldrig tidigare genom åren upplevt detta. Rätteligen skulle vi få betala till bankerna för att de har våra sparpengar, men ingen bank är i dagsläget beredd att ta detta steg. Risken är att pengarna då lämnar banksystemet och placeras på annat sätt, detta är ingen lösning som bankerna vill se.
Bankerna själva får betala till Riksbanken när de sätter in pengar och kommer därmed att avvisa större insättningar vilket kan påverka bankernas likvida situation.
Riksbankens agerande beror på att de hårdnackat håller fast vid att vi bör ha en inflationsnivå på 2%. Riksbanken anser att detta mål bör vara uppfyllt en bit in på år 2017, vi får se.
Varken för hög inflation eller deflation är bra. Det viktigaste för att företagen skall kunna ta riktiga investeringsbeslut handlar om stabilitet.

Inspirationsledare
Ledarskapsfrågor är ett av mina återkommande ämnen. Passion och framåtanda är nyckelord!
Jag hör ibland när jag talar om ledarskapsfrågor: ”det där gäller bara större företag” men ack så fel.
Att vara visionär, inspireras och dela med sig av inspirationen är lika viktigt för alla. Företag med inspirationsrika ledare presterar ofta bra resultat.

Hur blir man då denna inspirationsrika ledare – Det finns inte någon universalmedicin, personlighet, tillit och medkänsla är viktiga ingredienser. Var visionär och sätt realistiska mätbara mål som inte är för stora, hellre många små som uppfylls. Mål som uppfylls blir kickar till fortsatt framgång och framgång föder framgång.

För en tid sedan hade jag ett samtal med en headhunter från ett rekryteringsföretag, han menade att när de söker personer till chefstjänster så är en av de allra viktigaste egenskaperna just personlighet och positiva ledaregenskaper.

Tänk positivt och dela med dig men glöm inte din ledarroll! Alla dagar kan inte vara soliga, motgångar triggar tävlingsinstinkten!