Nyhetsbrev nr-89, februari 2016

Ekonomiläget
Ekonomiläget är färskvara! Oljepris och börs bidrar till finansoro.
Gigantiska underskott i oljeländernas statsbudgetar uppstår med det låga oljepriset, de täcks ofta upp av reservfonder som till stor del består av börstillgångar i väst. Det kan vara ett hot mot aktie-marknaden om oljepriset ligger kvar på de här låga nivåerna.
Vårt land och många andra länder kan dock gynnas genom lågt olje- och energipris. Företag kan få en minskad produktionskostnad genom billigare drivmedel och lägre energikostnader, detta kan ge plats åt ökade investeringar. Även hushållen gynnas och kan få pengar över till annan konsumtion som sätter fart på hjulen.
Ett hot är hushållens höga skuldsättning, sedan 1990 har hushållens skulder ökat mer än inkomsterna, dock har skuldsättningen i förhållande till hushållens finansiella tillgångar hållit sig relativt konstant under hela 2000-talet.
Svenskarnas skuld till kronofogden har ökat och är nu mer än 63 miljarder. Detta är ett orosmoment och risk finns för ännu högre siffror när räntorna börjar stiga.

Hur utvecklas ditt företag
Varje växande företag genomgår ett antal utvecklingsfaser. Det finns fem vedertagna karaktäristiska utvecklingsstadier under en tillväxttid.
Jag brukar säga att ett företags olika faser är som ett äktenskap: Först förälskelse och framåtanda, sedan vardag och företaget rullar på, därefter kommer ofta en fas där engagemanget inte är lika på topp.
Företaget fungerar men är sårbart!
Hur lång tid de olika faserna tar är beroende på företagsledarens förmåga att motivera, inspirera och delegera ansvar. Ensam är inte stark, uppmuntra lagarbetet så att ni totalt inom företaget stöttar varandra med inspiration, alla är inte i ”rullapå” fasen samtidigt!
Den senare fasen då företaget bara rullar på är ofta ett första steg till att rörelseresultatet försämras.
Det är lätt att bli hemmablind och att inte kunna vara självkritisk och se sina styrkor och svagheter.
Att gå i samma fotspår sätter inga nya intryck.

Låt oss tillsammans analysera din verksamhet ur ett neutralt perspektiv.
Välkommen att höra av dig.

Elproduktion

El från förnybara källor inom EU

Globalt domineras elproduktionen av kol och koks, medan olja fasas ut och ersätts i allt högre grad av naturgas.
Energifrågan är dagsaktuell. Energipriset är lågt och elleverantörerna planerar nedläggning av produktionsenheter. Att vår industri har tillgång till energi med priser som ger konkurrenskraft är en förutsättning för att kunna behålla vår konkurrenskraft.
Utvecklingen går alltmer mot förnybara energikällor. För EU är detta ett centralt mål för dess energipolitik.
Inom EU har andelen förnybar energi ökat med 6,7 procentenheter mellan 2005-2013. I Sverige är vattenkraften den dominerande förnya energikällan. Vindkraften står för en relativt liten del.

Nyhetsbrev nr-88, januari 2016

Hoppfyllt nytt år
Först en tillönskan om ett riktigt gott 2016.
Det ser ljust ut på inhemsk marknad trots stor oro för Kina som ekonomiskt draglok för världen.
Det är många faktorer som påverkar hur väl du lyckas med att driva en framgångsrik affärs-verksamhet: Omvärldsbevakning, att ha koll på faktorer som landets ekonomi, konjunktur, ränteläge, valutakurser, inflation m.m. Detta är faktorer som du knappast kan påverka men som ger dig en bedömningsbakgrund för din egen verksamhet. 

Svensk ekonomi
Svensk ekonomi utvecklas starkt. BNP växte med 3,9 % under tredje kvartalet 2015 jämfört med motsvarande kvartal 2014. Det är en ökning med 0,8 % från kvartal 2 till 3.BNP, Bruttonationalprodukt är värdet på alla varor och tjänster som produceras i ett land och är det vanligaste sättet att beskriva ett lands tillväxt.

Inflationstakt
Inflationstakten i november 2015 var 0,1%  jämfört med november 2014. Långt ifrån Riksbankens mål på 2%. Detta innebär oftast att företagen har svårt att höja sina priser men att konsumenternas köpkraft ökar.

Kronkurs
Kronkursen varierar men är relativt svag, detta gynnar våra exportföretag men gör importen dyrare.Vissa exportbranscher som exempelvis malm o stål drabbas dock hårt beroende på minskad efterfrågan i bland annat Kina, med sjunkande priser som följd.

Börsen
Svajig men ändå relativt stabil. Börssparande innebär risker, men jämfört med bankernas sparränta är enbart direktavkastningen tre, fyra procent i de stabila svenska börsbolagen. Vissa bedömare tror att det kan komma en större börsdipp men långsiktigt brukar även dessa dippar rätas upp.

Och så har vi de interna faktorerna som du kan påverka, utveckling, ledarskap, kunskap, inspiration och positionering mm.
Hör av dig – Det kostar inget att fråga!
 

Några av dessa ämnen kommer jag att behandla i kommande månadsbrev.