Nyhetsbrev nr-86, november 2015

Offentlig upphandling
En liten begreppsförklaring: Direktupphandling – beloppsgränser, Ramavtal?
Reglerna för offentlig upphandling bygger på ett EU-direktiv och är till stor del likadana inom hela EU. Grundprinciperna bygger på objektivitet och öppenhet.De upphandlande myndigheterna ska vara sakliga och välja leverantör utifrån det som köps. Det får inte förekomma lojalitet mot det egna landets leverantörer eller tidigare leverantörer.
Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund och baseras på vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren. Alla leverantörer, oavsett nationellt ursprung, ska få möjlighet att tävla på samma villkor i varje upphandling.

Vad menas med DIREKTUPPHANDLING: En direktupphandling är en upphandling utan krav på viss form. Den vanligast förekommande situationen då direktupphandling används är då det som ska köpas har ett värde som inte överstiger 505 800 kronor enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Dock är det inte enbart det aktuella köpet som räknas, utan även andra köp av samma slag som genomförts under räkenskapsåret, denna regel är för att en myndighet inte skall kunna dela upp ett större köp på ett antal mindre.
Från den 1 juli 2014, finns också krav på att upphandlande myndighet har riktlinjer för direktupphandling med krav på dokumentation för alla direktupphandlingar som överstiger 100 000 kronor.

Vad menas med RAMAVTAL: Ett ramavtal är ett avtal mellan en eller flera upphandlande myndigheter och en eller flera leverantörer för att fastställa villkoren för senare tilldelning av kontrakt under en given tidsperiod. Om den upphandlande myndigheten har tecknat ett ramavtal för en specifik vara eller tjänst, så behöver myndigheten inte gå ut i en ny upphandling varje gång den har behov av varan eller tjänsten, utan kan avropa (tilldela kontrakt) från ramavtalet.

I Sverige upphandlas vid Offentlig upphandling för mer 600 miljarder årligen. Ett omfattande regelsystem har begränsat anbudsgivning från i första hand mindre företag. 2016 kommer nya regler som skall förenkla upphandlingsprocessen. Detta kan innebära att mindre företag också kan få en ökad andel del av kakan.

Vi närmar oss årsskiftet
För de företag som har kalenderårsbokslut så är det hög tid att analysera beräknat resultat. Nu finns ännu tid att reglera. Min erfarenhet säger mig att allt för många företag väntar tills årsskiftet är passerat och då ställs inför faktum. För de med en aktiv budgetuppföljning är det lätt att ha kontroll och inte utsättas för överraskningar.

Välkommen att höra av dig!

VARNING!
Om du får ett brev från Nymmerupplysningen.se där de ber om rättade uppgifter så är det är ett blufförsök som kostar ditt företag 5895:- per år löpande, om du skriver på.