Nyhetsbrev nr-85, oktober 2015

Nytt kvartal och nya ämnesområden
Jag kommer att i några månadsbrev framöver ta upp några punkter som jag ofta får förfrågningar om och som är viktiga att känna till som arbetsgivare. 

Företagarens ansvar
Att vara arbetsgivare, chef/vd innebär ett stort ansvar. Att leda och fördela arbetet är arbetsrättsligt ditt ansvar, vissa delar kan du delegera men du har ändå högsta ansvaret. Här gäller det att vara extra tydlig med att definiera roller och ansvarsområden. 

Arbetsmiljöansvar
Att genom förebyggande åtgärder och bedömning undvika att det sker arbetsplatsolyckor är ditt ansvar som arbetsgivare, lagen är omfattande när det gäller ansvaret. Arbetsmiljölagen (AML) anger regler för en god arbetsmiljö och reglerar förebyggande av ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen samt i övrigt för att uppnå en god arbetsmiljö mm.
Lagen reglerar bland annat anställningsregler av minderåriga samt kravet på att kontinuerligt informera och gå igenom riskmoment med alla anställda samt aktivt arbeta för att förebygga olyckor. Lagen reglerar också allmänna skyldigheter för arbetsgivaren om bland annat samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare i arbetsmiljöfrågor. Krav finns på att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete och göra årsvisa avstämningar. 

Konjunkturen
Konjunkturinstitutet har presentrerat konjunkturbarometern för tredje kvartalet.
Barometerind_sept-15Barometerindikatorn steg för tredje månaden i rad: i september till 106,8 från 104,7 i augusti och fortsätter att visa på ett starkare läge än normalt i ekonomin. Bland de ingående sektorerna i näringslivet bidrog tillverkningsindustri samt bygg- och anläggningsverksamhet positivt till uppgången, medan konfidens-indikatorerna för detaljhandeln och de privata tjänstenäringarna backade marginellt.

Nyhetsbrev nr-84, september 2015

Ekonomiska läget
Mycket händer i vår omvärld. Oljepriset har halverats, Kina har devalverat tre gånger för att få fart på sin exportindustri.
Kinadevalveringen har en negativ påverkan för de företag som har export mot Kina. Världens börser har påverkats, Kina är ju en stor handelspartner för många av världens länder.
Vid kraftiga negativa svängningar på börsen brukar köpkraften påverkas negativt bland hushållen, även företagen håller hårdare i pengarna.
Men efter den Kinesiska devalveringen så blir ju också import från Kina billigare, detta kan kanske innebära en ökad import av kinesiska varor när dessa varor blir billigare och därmed bidra till att sätta fart på vår inhemska konsumtion. Konsumtionen håller hjulen igång.
När det gäller oljeprisfallet så är detta en positiv faktor för de företag som fortfarande är oljeberoende.
Processföretag som har sin bas just i olja jublar också. Företag i allmänhet söker andra energikällor inte minst av miljöskäl. Man tror att det låga oljepriset kommer att bestå men oljeindustrin håller på att anpassa sig.
Inhemska orosmoment är de stigande hushållsskulderna.
Ett amorteringskrav står troligen för dörren.
Börsen har återhämtat sig och stiger igen.
Totalt sett så har vi en positiv bild av den svenska ekonomin.

Strukturerad tillvaro
All din energi går åt att göra brandkårsutryckningar, lösa akuta problem och frågeställningar. Känner du igen det? Visst kan det vara så ibland för många men om det sker allt för ofta så är det en varningsklocka.
När gav du dig tid senast för att stanna upp och reflektera över läget? Att bygga upp en struktur i ditt ledarskap och få dina medarbetare att vara delaktiga, det är medicinen mot både utbrändhet och diverse stressymptom och sjukdomar. Att må bra är en förutsättning, då går allt lättare och blir roligare.
Hör gärna av dig, så kanske vi kan hitta lösningar tillsammans.

Inspirationskraft
Inspirationens källa är energi. Energins källa är positiva upplevelser och uppskattning!
Att du tycker det är roligt och känner en iver över att utveckla är drivkrafter som gör dig till en Inspirationsledare!
Om du har en strukturerad företagskultur och brinner av iver över att utveckla den så smittar det av sig till dina medarbetare och ni blir ett team som tillsammans har ett mål: att både företag och medarbetare skall må bra.
Den gamla devisen att framgång föder framgång gäller i högsta grad.

Njut av vår vackra natur och kommande höstfärger, det ger också energi!