Nyhetsbrev nr-83, augusti 2015

Kicka igång efter semestern
Halvårsskiftet är passerat med en månad. Vid uppstart efter semestern gäller ofta någon form av nystartsanda när medarbetare och företagsledare återkommer, förhoppningsvis utvilade med både nya krafter och ideér.
Ta vara på denna situation!

Sätt ett femmånadersmål
Nu har du chansen att sätta ett mål för de fem månader som är kvar på året.Blicka bakåt och, bedöm om dina tidigare planer blivit förverkligade.
Tänk på att tiden går fort så vänta inte utan handla nu.

Semesterstängning
Många företag brukar semesterstänga, dock är det färre nu än det var tidigare. Man inser helt enkelt att produktionsbortfall och minskad kundservice påverkar både likviditet och tillgänglighet. Planera redan nu inför nästa semester och utvärdera medan minnet är färskt.

Likviditet
Tiden efter semestern är oftast en tid då likviditeten är ansträngd. Det är stor risk för att utestående fordringar betalas senare än det angivna förfallodatumet, anledning är förmodligen bristande likviditet även hos dina kunder. En annan anledning kan vara att fakturor inte kan attesteras i tid då attesterande person kanske är på semester. Sänd påminnelse eller ring, de som tjatar mest får oftast betalt först.

Likviditetsgslösningar
Som alltid så gäller att vara förutseende, förmodligen så kommer samma likviditetssituation att upprepas efter varje semester. Tala med din bank, och gör detta i god tid innan semesterperioden eller en period där du vet att likviditeten brukar vara ansträngd. Det vittnar om att du har kontroll på läget.Om du nu ändå hamnar i ett läge där du har brist på likviditet så tala med dina leverantörer innan dina leverantörsfakturor eller andra är förfallna.Har du generellt för låg likviditet så testa del- eller förskottsbetalning mot dina kunder. Se över dina betalningsvillkor, både dina egna och dina leverantörers. Det finns också möjlighet att sälja dina fakturor men det är ofta en dyr lösning. Ett vanligt exempel är att du får 97% av fakturans värde, detta motsvarar en treprocentig månadsränta, alltså en årsränta på hela 36%. Det är oftast bättre att söka andra lösningar.

Vi hoppas på andra halvåret
Greklandskrisen verkar få en lösning med nya lån. Detta kan innebära att risken för den påbörjade konjunkturuppgången i Europa inte bromsas upp.

ÖNSKAR ER EN FORTSATT TREVLIG SOMMAR!