Nyhetsbrev nr-82, juli 2015

Kvartalsrapport över konjunkturen
Konjunkturinstitutets rapport för juni andas positiva tecken. BNP förväntas öka med 2,8 procent 2015 och 3,2 procent 2016. Den inhemska efterfrågan växer, detta innebär att efterfrågan på arbetskraft också kommer att öka men invandringsläget gör att arbetslöshetssiffrorna kommer att förbli höga länge än. En stor del av de arbetslösa bedöms också tillhöra grupper som har svårt att få en förankring på arbetsmarknaden. Samtidigt hör vi om brist på arbetskraft inom vissa områden, detta är en högaktuell politisk fråga att lösa.
Inom euroländerna verkar återhämtningen nu stå på något fastare grund.

Baro-1506

Orosmolnet är Grekland
Grekland blev medlem i EU 1981. 2010 blev Greklands ekonomiska problem akuta. EU och Internationella valutafonden beviljade Grekland lån för att klara krisen. Ett stort produktionsfall och skyhög arbetslöshet blev följden av de åtstramningar som villkorades för att få nödlånen. Förhandlingar pågår om nya lån och en ödesdag som kan påverka hela vår ekonomi närmar sig. Det är inte bara Grekland som har fått nödlån, Spanien, Portugal, Irand och Cypern, har alla fått stödinsatser från EU och Internationella valutafonden. Alla dessa finansiella stödinsatser är avslutade utom för Cypern. En positiv återhämtningsstabilisering har möjliggjorts genom lånen vilket bidrar till en fastare ekonomiska grund. Grekland har stora problem och hur utfall och konsekvenser i slutänden kommer att bli är en stor osäkerhetsfaktor. 

Juni och halva 2015 har passerat
Lycka till med det ekonomiska resultatet för er med halvårsbokslut. För de med kalenderårsbokslut är det läge för en halvårsuppföljning.
Nu när semester och ledighet närmar sig – ta djupa andetag och njut av natur, familj och vänner.

ÖNSKAR ER EN RIKTIGT TREVLIG SOMMAR!