Nyhetsbrev nr-81, juni 2015

Vad händer med våra basnäringar?
Vår största handelspartner Norge som är extremt beroende av sin olje- och gasproduktion och deras dominerande offshoreindustri, har drabbats av överkapacitet och därmed stigande arbetslöshet. Olje- och gaspriserna har i stort sett halverats. En bidragande faktor är en total minskad efterfrågan, inte minst från det tidigare så oljeberoende Kina.
Sverige har också drabbats med fallande priser på järnmalm och stål som därmed bidragit till ett stort antal uppsägningar.
Elpriset har de senaste tiden sjunkit kraftigt. Detta innebär, om trenden står sig, att någon satsning på nya enheter för energiproduktion, inklusive vindkraft anses inte blir lönsam för elproducenterna.

Vad kan ligga bakom?
En bakomliggande orsak till prisfallet både på olja och järnmalm kan vara Kinas omställning från en investeringsdriven till en stegvis konsumtionsdriven ekonomi. Kina säger sig officiellt ha accepterat en lägre tillväxt i ekonomin.
Vindkraften har haft en kraftig utbyggnadstakt i vårt land bland annat beroende på stora subventioner.
Inom industrin strävar man efter en allt mer energibesparande produktionsteknik, hushållen har blivit mera medvetna om att energispara, nya typer av kyl och frys, nya lågenergilampor, solpaneler och mycket annat har bidragit till mindre energiförbrukning.

Påverkan inför framtiden?
Vid en stabiliserad världsekonomi och en generell konjunkturuppgång kommer säkerligen efterfrågan att öka både på olja, gas, järnmalm och stål och en prisstabilisering kommer att ske.
Elpriserna påverkas bland annat av vattentillgång i magasin och kraftverksdammar så om prognoserna om ökad nederbörd slår in så talar detta för ett lägre elpris. Samtidigt, om de planer på nedläggning av vissa kärnkraftnedläggningar kommer att ske så kommer detta att öka elpriset. Som alltid styr utbud och efterfrågan priser.

Ekonomieffekter
Hur kommer kreditgivarna att bedöma situationen?
Inte minst inom oljesektorn kan en reell risk uppstå då tillgångarna inte kan nyttjas eller avsättas.
Hur kommer aktievärdet att påverkas, aktiebörsen handlar om tilltro om förväntade goda resultat?

Underleverantörer
Allt hänger samman, de ovan nämnda branscherna har en mängd underleverantörer som också påverkas. Viktigt är att alltid ha en krisplan med alternativ om marknaden förändras eller om en stor kund helt plötsligt försvinner. Även om planen kanske inte alltid är omedelbart genomförbar, bara att den finns, skapar handlingsutrymme och en psykologisk trygghet.

Nyhetsbrev nr-80, maj 2015

Ekonomisk överblick
Konjunkturinstitutet spår bättre tider medan regeringen är mera pessimistisk i sin bedömning. Men som alltid politik är politik. Bedömningen om en orolig omvärld är förvisso sann och självfallet ett orosmoln. Kinas ekonomi fortsätter att tappa fart och den dyra dollarn tynger USA. Den relativt svaga kronan bäddar för svensk tillväxt inom exportsektorn.
Rotavdraget kommer enligt regeringens vårbudget att sänkas till 30 000 kr från årsskiftet, detta kommer säkert att påverka köp av berörda tjänster och därmed de yrkesgrupper och företag som berörs av sänkningen. En het period fram till årsskiftet med goda förutsättningar för berörda branscher. Tillverkningsindustrin och hushållens konfidensfaktorer föll i april vilket indikerar en negativ syn på vårt ekonomiska läge.
Börsrapporterna börjar flöda in och förväntningarna är höga. Börsen fortsätter uppåt men allt för uppskruvade förväntningar kan bädda för en nedgång.
OECD vill se högre produktivitet i Sverige. ”Lyft skola och utbildning för att säkra välfärden framåt” – var budskapet.
Företagsklimatet i europaområdet steg och den globala ekonomin börjar visa svaga positiva signaler.

Kvartalsuppföljning av resultatbudgeten
Jag hävdar envist att budgetuppföljning skall göras varje månad men definitivt kvartalsvis. En budget är alltid en kvalificerad uppskattning av rörelseresultatet och bygger på en balans mellan intäkter och kostnader samt ett kalkylerat resultat. Uppföljningen ger en ovärderlig bild av hur väl balansläget mellan intäkter och kostnader stämmer, om avvikelsen är stor och detta upptäckts i ett tidigt skede så finns möjlighet att sätta in åtgärder. Ju senare desto svårare att påverka resultatet. Om en kostnadspost skenat iväg så kanske någon annan post går att minska. Det är också möjligt att revidera en budget om förutsättningarna ändrats. En budget skall vara aktuell om den skall fylla sitt syfte, men se budgeten som ett hjälpmedel till att redovisa ett positivt resultat.

Drivkrafter
Drivkrafter för framgång: Ledarskap och Inspiration!
Det är många faktorer som kan påverka ett nystartat företags framgång och resultatet.
Ledarskap, entreprenörsanda och marknadsbearbetning är frågor som tillsammans med personlighet ofta är avgörande och som lägger grund för ekonomiskt goda resultat. Detta gäller även mera mogna företag men där kommer också frågor in som logistik och administrativa flöden som definitivt är resultatdrivande parametrar. För en stabil och tryggad fortlevnad krävs självfallet vinster för att kunna utvecklas.

Välkommen att höra av dig!
Jag brinner för att hjälpa företag med dessa frågor.
/Kjell