Nyhetsbrev nr-78, mars 2015

Drivkraft för ekonomisk tillväxt.
Omkring två tredjedelar av EU-ländernas totala handel drivs inom EU, utrikeshandeln inom EU är stor och motsvarar cirka 20 % av hela världshandeln.Sveriges största handelspartners 2014 var 1. Norge, 2. Tyskland 3. Storbritannien (som seglat upp från en 5:e plats 2013), 4. Finland, 5. Danmark. Alla dessa länder är förutom Norge EU länder men är knutet till EES avtalet (ekonomiskt samarbete med EU land).Genom Business Sweden (sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden) får varje år cirka 2 000 svenska företag från olika branscher hjälp med export och etablering på marknader över hela världen.Har kanske ditt företag något som kan vara intressant att marknadsföra utanför våra gränser? Hör av dig så hjälper jag till att slussa dig rätt.

Sverige är beroende av världsekonomin.
De flesta större företag är exportberoende. Intressant är att vår 6:e största handelspartner är USA som har ökat med hela 12 % sedan 2013.

Frihandelsavtal EU-USA?
Frihandelsavtalet TTIP som håller på att förhandlas fram kommer att vara viktigt, inte minst för mindre företag då en stor mängd pappersarbete minimeras, detta kan öppna dörrarna för vidare affärer. Större företag har ofta särskilda medarbetare som specifikt hanterar detta.Om avtalet blir verklighet så beräknas det ge en injektion till den europeiska ekonomin på motsvarande 1000 miljarder kronor årligen. Förutom att ta bort tullar så gäller det att hitta gemensamma standarder. På detta område kommer det att bli lättare för båda parter att tyda och tolka när samma standard gäller.

Vad är förenklad faktura?
Jag har fått flera frågor om vad FÖRENKLAD FAKTURA är som publicerades under rubriken ”Nya lagar… i förra månadsbrevet.Ibland är det svårt med uttryck – det är helt enkelt ett vanligt kvitto som du får när du handlar i en vanlig butik!
För att ett företag skall ha rätt till avdrag för ingående moms så krävs enligt momslagstiftningen en riktig faktura med fastställda och fler uppgifter än ett vanligt kvitto normalt innehåller.En förenklad faktura (kvitto) gäller som grund för avdrag av ingående moms om det innehåller följande uppgifter: utskriftsdatum, säljarens firma med identifiering, typ av vara eller tjänst, belopp och momsbelopp eller skattesats samt att beloppet inklusive moms uppgår till max. 4000 kronor. Det finns dock några få undantag med speciella regler där ett större belopp kan godkänns.