Nyhetsbrev nr-77, februari 2015

2015 är inlett
Vi är inne i ett nytt spännande år. Ett år med förväntan både om en bättre värld, en sund ekonomi och en god balans mellan arbete och fritid. Just denna balans är så viktig för att som företagare kunna fokusera och se framåt.
Du som företagare är viktig och bidrar positivt till landets ekonomi, 4 av 5 jobb skapas i företag med mindre än 50 anställda. Din drivkraft är värd att måna om och dela med dig av. Var rädd om din drivkraft och dig själv, glöm inte vikten av att kunna delegera. Jag har träffat på allt för många företag där företaget är helt beroende av en enda person. Det är därför som ledarskapsfrågorna är så viktiga för att genom dem hitta bra medarbetare att delegera ansvarsområden till.

Nya lagar som berör företagare
Den 1 januari 2015 träder ett antal lagar som berör företag i kraft. Jag redovisar ett urval:
* Ersättning för höga sjuklönekostnader. Gäller särskilt för små företag med höga sjuklönekostnader.
* Höjd beloppsgräns för att få använda s.k. förenklad faktura. Beloppsgränsen höjs från 2000 till 4000 kr.
* Höjd fordonsskatt. Höjs i det koldioxidbaserade systemet för flertalet personbilar, lätta bussar o lastbilar.
* Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande. Beloppet sänks från 12 000 till 1 800 kr. per år.
* Fakturamodellen för RUT och ROT ändras. Ett utförande företag behöver nu lämna fler uppgifter.

Budgettider
För er med kalenderårsbokslut. Dags att packa ryggsäcken med nya ekonomiska mål, kanske med något helt nytänkande som jag skrev om i förra månadsbrevet och ekonomin runt detta?
Ryggsäcken för året laddas med förväntade intäkter och kostnader. Vid årets slut så är det vad som finns kvar i ryggsäcken som förenklat ger årets resultat. Om du månadsvis tittar i ryggsäcken och följer upp mot verkliga uppgifter från månadens resultatrapport och kanske konstaterar att ryggsäcken gradvis blir tunnare eller kanske är tom långt tidigare än vad du har tänkt då måste du ta reda på varför det blivit så.
Detta är resultatbudgetens främsta uppgift att i god tid kunna se vad som händer ekonomiskt i ditt företag, kanske för låga intäkter eller för höga kostnader.
De flesta företag har säkert en årsbudget men dessvärre långt ifrån alla. Att kunna se negativa budgetavvikelser och trender tidigt och agera innan din likviditet blir allt för ansträngd ger dig framtidstro.
Att dras med negativa resultat tär på ledarskapsfokus, det är bevisat att en allt för stor del av ledarkraft fokuseras på likviditetsproblem.

Likviditet
Att alltid ha pengar att betala sina fordringsägare med och i god tid förutse eventuella svackor i likviditeten är en trygghetsfaktor som inte får underskattas. Det är bevisligen få saker som tar stor kraft från framtidsanda och ledarskap som bekymmer över att inte ha kontroll på företagets likvida situation. Likviditetsbrist i företaget är en vanlig orsak till konkurs.