Korruptionen i världen 2014

Glass beads.

Korruption fördjupar fattigdomen i världen, undergräver demokratin och skyddet av mänskliga rättigheter, skadar handel och hindrar investeringar, äventyrar god samhällsstyrning, minskar förtroendet för samhällets institutioner och för marknadsekonomin. Korruption i alla former måste därför bekämpas.

Danmark hade 2014 världens lägsta korruptionsnivå därefter följer Nya Zeeland, Finland och Sverige.
I botten finner vi länder som Somalia, Nordkorea, Sudan och Afganistan.

Antal företagare oktober 2014

Atal_företaare_2014

Antalet företagare i åldersgruppen 15-74 år har stigit något de senaste åren och uppgår i oktober månad 2014 till cirka en halv miljon. (494,000)
Andelen företagare av det totala antalet sysselsatta har dock inte rört sig nämnvärt utan ligger kvar på ungefär 10 procent.

Nyhetsbrev nr-76, januari 2015

Gott Nytt inspirationsår 2015
Tema: LEDARSKAP. Vi vet att ledarskapet spelar en avgörande roll för hur väl företag lyckas. Visst skulle det vara inspirerande att sätta upp ett helt nytt mål för 2015, något som du kanske gått och funderat över och som du själv tycker skulle vara extra roligt att uppnå och som kan inspirera dig så mycket att det smittar av sig till dina medarbetare. Det är då som verklig framgång frodas.
De som läser mina PDF-månadsbrev kanske har uppmärksammat avslutningsraderna nedtill i brevet där det står som standardfras ”Inget är roligare än att bidra till inspiration”
Jag hoppas att du mailar några rader eller slår en signal och berättar om dina måldrömmar. Jag uppskattar kommunikation, jag inspireras av att kunna hjälpa till på vägen mot positiva mål.

Kunden betalar din lön
Det är mycket som du själv som företagsledare kan påverka men det är tillsammans med dina medarbetare som du kan nå den riktigt stora framgången. I de allra flesta branscher så är det kunden som indirekt betalar din och dina medarbetares lön.
Det är du och dina medarbetare som har ansvaret för att utveckla positiva kundrelationer. Din produkt eller tjänst måste vara attraktiv ur kundens synvinkel och ha en prisnivå som uppfattas som prisvärd. Nöjda kunder genererar ytterligare fler kunder.
Det är förvisso lätt att få nöjda kunder med en prisbild som ger ett allt för litet täckningsbidrag men det leder inte till långvarig glädje varken för ditt företag eller för dina kunder. Vill du ha min hjälp?
Det företag som har ett effektivt produktionsflöde och en väl fungerande logistik har goda förutsättningar att producera till konkurrenskraftiga priser. Den som därtill bygger upp positiva kundrelationer ger en god förutsättning att lyckas. Framgång föder framgång, grunden är ett gott ledarskap!

Låt oss träffas och tala vinnande företagskulturer
Ett exempel på hur du aktivt kan hitta interna medarbetare med goda ledaregenskaper:
Uppmuntra tävlingsinstinkten bland dina medarbetare. Ensam är sällan stark!
1.  Sätt ett långsiktigt mål för 2015, bryt ned dessa till månadsdelmål med fasta delmålsresultat.
2.  Utse en av dina medarbetare för att svara för redovisningen för första månaden. Byt till nästa månad. (För företag med färre anställda så anpassa målperioderna)
3.  Belöna om delmålet blev uppfyllt, låt personen notera varför delmålet ev. inte blev uppfyllt och hur han anser att det borde göras för att uppnå delmålet. Om det blev uppfyllt notera hur.
4.  Nu har du inlett en aktiv kommunikationsfas med denna medarbetare som du skall upprätthålla.
Snart kommer du att märka av de olika månadsansvarigas ledaregenskaper och initiativförmåga. Du kommer att ha stor nytta av detta.
Och moroten – en gemensam belöning om årsmålet uppfyllts.

Mitt nyårserbjudande:

Till de två första som mailar ”Ja tack” bjuder jag på två timmars fri konsultation – utan förpliktelser!
Erbjudandet gäller fritt inom c:a en tremilsradie från Uddevalla, övrigt med tillägg för resekostnad.

kjell.ahlen@syntessynergi.se