Nyhetsbrev nr-74, november 2014

Prispress
Många företag har problem med att få upp lönsamheten. Av konkurrensskäl är det svårt att höja priserna. Sveriges ekonomi är för tillfället konsumtionsdriven, varuproduktionen är hårt prispressad. Detta påverkar både arbetslöshetssiffror och lönsamhet. Företagen rationaliserar och minimerar, bland annat personal-kostnader.

Vår inflation är för låg
Inflationen i september var negativ -0,4 % = deflation.En allt för låg inflation eller deflation är inte bra om den blir långvarig eftersom det då finns risk att konsumenter och företag väntar med inköp och investeringar eftersom ännu lägre priser förväntas. Detta gör att produktionen kan falla så länge som deflationen pågår.

Reporäntans inverkan på inflationen
Riksbanken svarar för att hålla en stabil prisnivå genom att ha ett inflationsmål på 2 % som bedömts som neutralt. En för hög inflation är också skadlig för ekonomin. Riksbankens främsta verktyg för att påverka inflationen är reporäntan som i sin tur påverkar hushållens och företagens räntor vid ex. banklån.Den 28 oktober sänkte Riksbanken styrräntan (reporäntan) till en historiskt låg nivå till 0 %, Den har aldrig tidigare varit 0 %. Samtidigt försvagades kronan vilket kan gynna vår export.

USA räddningen för världsekonomin
Den amerikanska ekonomin uppvisar styrka just nu. BNP växte under andra kvartalet med hela 4,6 % och 3,5% i tredje kvartalet.

Fokus på kärnverksamheten
För att möta konkurrensen -kartlägg ditt företags starkaste sidor och marknadsför dessa.En långsiktig utvecklingsplan är grunden men tänk också i små termer, det finns säkert vardagliga små moment som går att förändra för att öka effektiviteten. Tänk rationellt med mål att utveckla!

Ledarskap, kortis-3
Ledarskap innebär att hantera både krav och förväntningar. Ett framgångsrikt ledarskap förutsätter en tydlig vision av vad som ska uppnås, förmåga att kommunicera och att skapa förtroendefulla relationer – ett bra mål för ett bra ledarskap.

Nu är det bara två månader kvar till bokslut för er som har kalenderårsredovisning.Se över eventuella åtgärder som kan påverka för att nå ett positivt resultat innan det är försent.

Välkommen att höra av er.