Inflationstakten

Deflation! September 2014 -0,4 %
Inflation innebär att pengar blir mindre värda, alltså att priserna stiger så att man kan köpa mindre varor och tjänster för samma mängd pengar. Motsatsen till inflation är deflation och innebär att priserna istället sjunker. Blir en sådan situation ihållande får det stora negativa konsekvenser på ekonomin

Deflation sept-14

Nyhetsbrev nr-73, oktober 2014

Färgskiftning
På den politiska arenan har nu färgen skiftat till röd-grönt. Vad detta innebär för våra företag vet vi ännu inte. Osäkerhet främjar sällan något utvecklingsmål, en beslutsprocess skall vara förankrad så att alla vet sin målbild. Med andra ord – jobba på och se framåt!

Konjunkturen
Konjunkturinstitutet har nu publicerat Barometerindikatorn för september.
Konjunkturen ligger envist och pendlar strax över 100 med en fortsatt låg inflation. Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på 0,25 % vid sitt senaste möte.
ECB (Europeiska Centralbanken) sänkte dock styrräntan i september till 0,05 % allt för att ingjuta ny kraft i den Europeiska ekonomin.

Vår export är starkt beroende av utvecklingen i Europa, hela tre fjärdedelar av vår varuexport går till Europa. Våra största export- och importländer är Norge och Tyskland.

Konj_sept-14

 

Denna gång publicerar jag en graf över ett 10 årsintervall.
Intressant är att se hur kurvan i början av 2004 något påminner om dagens.
Detaljhandeln ökade med 1,3 enheter i september, detta tyder på stark inhemsk köpkraft.

Ledarskap, kortis-2
Alla chefer är nyckelpersoner som har till uppgift att leda arbetet mot ett positivt resultat och utveckla för tryggad fortlevnad för företaget och alla medarbetare. En framgångsrik ledare bör har förmågan att vara lyhörd och tydlig.
————————————————————————————————————
Nu är det bara tre månader kvar till bokslut för er som har kalenderårsredovisning. Vänta inte för länge med att se över eventuella åtgärder för att nå ett positivt resultat. Välkommen att höra av er.

Se möjligheter – Den som deppar vinner inga poäng!