Arbetslöshet, Juli 2014

Under juli månad uppgick antalet sysselsatta personer till 4 982 000.

Detta är en förbättring med 77 300 personer jämfört med samma månad föregående år.

Arbetslösheten uppgick till 379 700 personer. Detta är något lägre än motsvarande månad förra året.

Arbetslösheten bland ungdomar i åldern 15-24 år var 122 300 personer. Detta är också något lägre än motsvarande månad förra året.

Sysselsatta_juli_2014

Nyhetsbrev nr-71, augusti 2014

Högsommarvärme och värmerekord!
Någon överhettad ekonomi har vi inte, den kan knappast tävla med högsommarvärmen. Ordet lagom uppfattar vi olika vad som är bra för en är kanske inte bra för en annan. Så kan man också säga när det gäller affärslivet, den enes bröd är den andres död. I all affärsverksamhet är det viktigt att ha ett positionsmedvetande – hur ligger vårt företag till jämfört med våra konkurrenter, hur ser kundstrukturen ut och hur påverkas vi av vår omvärld och landets ekonomi? Omvärldsanalys är termen men den behöver inte omfatta mer än vad ditt företag berörs av men då så grundligt som möjligt, ju mer du vet om konkurrenter och annat desto bättre kan du planera för att just ditt företag skall bli ett framgångföretag. Jag kommer att beröra ämnet ledarskap och målsättning i mina brev under hösten. Analys, Ledarskap och Mål är goda ledstjärnor! 

Intressanta ekonomiska nyheter
Riksbankens räntebesked med sänkning från 0,75 till 0,25% var en större justering än väntat. Nu gäller det hur våra banker hanterar denna situation ut mot sina kunder. Banker är också affärsdrivande verksamheter och har många andra parametrar att ta hänsyn till. Konkurrens-situationen inom bankvärlden kommer säkerligen att avgöra utfallet på ränteläget mot kunderna.I juni månad hade Sverige ett överskott i utrikeshandeln på 5,2 miljarder. Samma period förra året var överskotter 3,9 miljarder.

 Konjunkturtrend i juli
Effekterna av ovanstående ger en långsam effekt och juli månad kanske inte är den bästa jämförelsemånaden, mitt i semestrar då vi varvar ned och laddar batterierna för att ta nya krafttag.Den privata tjänstesektorn och hushållens indikatorer sjönk i juli, även bygg- och anläggning minskade något. Däremot steg indikatorerna för tillverkningsindustri och detaljhandel. Vi har en spännande höst framför oss, läget verkar ganska hoppfullt.

 Halvårsskiftet passerat
Till er som har kalenderårsbokslut. En liten påminnelse om att analysera halvårsresultatet, nu är det bara fem månader till bokslut! Välkommen att höra av er.

 Jag önskar er alla en fortsatt trevlig sommar!