Nyhetsbrev nr-70, juli 2014

Välkommen till det sjuttionde månadsbrevet. Dessa 70 månadsbrev har berört ämnen om företagande och ledarskap. Under de följande månadsbreven kommer jag säkert att upprepa vissa saker som funnits med i tidigare brev men nya läsare har tillkommit och upprepning kan också ge en påminnelse och tankeställare.

Brevet går ut till ett hundratal företagsledare med innehåll fokuserat på förbättrad lönsamhet och välmående, både för företag och företagsledare – men nu är det sommar och jag önskar att alla skall få möjlighet till avkoppling och för en tid få glömma sina ansvarsfyllda ledarroller.   

Nya regler för offentlig direktupphandling
Den första juli blir det enklare regler och nya beloppsgränser för offentlig direktupphandling LOU – den nya beloppsgränsen blir 505 800 kr. En direktupphandling innebär att en myndighet kan infordra offerter från ett antal företag utan krav på anbud i viss form. Ett antal regler finns dock även runt detta förfarande.

 Konjunkturläget
Åter dags för en kvartalsrapport om konjunkturen. Barometerindex steg igen efter några månaders dipp. I juni ligger indikatorn på 101,0 strax över där 100 betecknas som normalkonjunktur.Inköpschefsindex speglar industriläget, där 50 betecknas som normalläge och är nu i juni 54,8.


Barometerindikatorn_juni_2014Inköpschefsindex_juni-14 (kopia)

Efterfrågan på svensk export utvecklas trögt, det finns dock ljusglimtar. Investeringarna börjar att ta fart. Inflationen bedöms att fortsatt vara låg, detta kan gynna vår export.

Inköpschefsindex PMI har det senaste året ändå legat över 50 som då pekar på en svag förstärkning av industrikonjunkturen.

Månadsbrevet och äldre brev finns alltid också på hemsidan under www.syntessynergi.se

Med en tillönskan om en riktig trevlig sommar
/Kjell