Nyhetsbrev nr-67, april 2014

Våren är kommen!
Vår i luften och allt känns lättare. Ett bevis på att vi styrs av känslor, detta gäller inte bara vårt välbefinnande, det påverkar också våra köpbeteenden och vår lust att förnya. Naturens kraft kan vi inte mäta oss med men varje företag kan mobilisera sin inneboende kraft och ta vara på vårkänslorna, det hänger på dig som företagsledare!   

Konjunkturen
Hur konjunkturen utvecklas påverkar också. Svensk ekonomi beräknas växa med nära 3% under 2014. Många faktorer påverkar, men förutsättningarna är goda. Den globala ekonomin stärks gradvis och därmed efterfrågan, vilket i sin tur innebär ett stegrat resursutnyttjande och ökande investeringar som bidrar till en ökande optimism.  

Jag redovisar Konjunkturinstitutets barometerindex för första kvartalet och också Inköpschefsindex som speglar industrikonjunkturen. Sammanlagt ser vi en positiv trend dock med negativa svängningar de sista månaderna.
Småförtagarna ser i en Sifo undersökning en ljusnande konjunktur och anger att lönsamheten de senaste tolv månaderna har förbättrats. Hoppet står till de mindre företagens tillväxt medan industriproduktionen totalt har haft en svagare tillväxt.

Det finns en Graf på min hemsida under rubriken AKTUELLT med en jämförelse från större företag i tillverkningsindustrin, januari 2014 mellan Sverige, EU-totalt och Tyskland. Småföretagen allt viktigare!
Månadsbrevet och äldre brev finns alltid också på hemsidan under www.syntessynergi.se 

Skaffa nya kunder i vårens tecken
Njut av våren tillsammans med dina nuvarande kunder och glöm inte att skaffa nya! Sätt upp ett mål för våren, motivera dina medarbetare. Motivationsledarskap betyder framgång.   

Konjunktur
Konjunkturen har ständigt förbättrats från september 2013 då vi passerade indextalet 100 som betecknar normal konjunktur fram till januari 2014 då kurvan började vände nedåt igen och har så fortsatt. Mars månads indikator visar ett tal på 101,5 men vi sticker ändå näsan över vattenytan. Privat köpkraft är god – ta vara på den.

Konj baro-2014-03-29_0940-R

Inköpschefsindex-mars-14

 

Industriproduktion

Internationell industriproduktion, jämförelse
Vår industriproduktion som historiskt dominerats av våra större företag har allt sedan finanskrisen 2008 haft svårt att hävda sig. Jämfört med januari 2013 ökade produktionen med 0,8 % enligt SCB statistik.
Tyskland har en positiv utveckling som också påverkar hela EU-27 området positivt och som ligger bättre till än vår egen utvecklingstrend. 

Småföretagen blir allt viktigare när det gäller vår utrikeshandel, de stora företagens dominans minskar. Värdemässigt så dominerar storföretagen men de mindre företagens andel av export till EU-länder har ökat. Företag med mellan 0-49 anställda står i dag för 36 % av Sveriges importvärde, och för 22 % av exportvärdet enligt statistik från SCB och Eurostat. 

Inköpschefsindex för mars 2014 ligger på 56,5 där 50 betecknas som tillväxt, Konjunkturbarometern ligger på 101,5 strax över 100 som betecknar normalkonjunktur.  

Sverige står starkt, Sveriges ekonomi beräknas att växa med 3 % under 2014. Samtidigt måste man ta i beräkning händelser i vår omvärld som kan påverka utfallet. 

Hjälp till att stärka, varje företags tillväxt innebär växtkraft för vår totala ekonomi.

Industriprodindex-2014-03-29_1043Konj baro-2014-03-29_0940-R

Inköpschefsindex-mars-14