Nyhetsbrev nr-66, mars 2014

Lagrådsremiss om offentlig upphandling (LOU)
Regeringen har den 13 februari överlämnat en remiss till Lagrådet med förslag om en rad nya regler om bland annat direktupphandling som gäller bland annat möjlighet för upphandlande myndighet att inom vissa ramar upphandla utan krav på anbud i viss form. Allt syftar till att göra det enklare för både företag och upphandlande myndighet. Om förslaget går igenom beräknas det träda i kraft den 1 juli i år.

Domstolsbeslut om moms
Ett domstolsbeslut den 26 februari som berör grafiska branschen kan sätta ett stort antal företag i gungning. Bakgrund: EU-domstolen slog för fyra år sedan fast att vissa trycksaker skall beskattas med 6% och inte 25%. Svenska tryckerier började begära mellanskillnaden åter. 2011 hade 1,9 miljarder dittills begärts tillbaka av tryckerierna från Skatteverket. Tryckeriets kunder fick själva sedan ställa krav på tryckeriet för att få tillbaka motsvarande belopp.Eftersom många kunder ansåg att de redan gjort avdrag med ingående moms så ställde många företag inte något krav på tryckeriet. Endast de som fått återbetalningskrav från Skatteverket, och då ofta med lång eftersläpning.
Nu har Högsta Förvaltningsdomstolen gett Skatteverket rätt, tryckerierna har rätt att kräva återbetalning från Skatteverket, men är i sin tur skyldiga att betala tillbaka pengarna till kunderna. Skatteverket kräver i sin tur pengarna åter eftersom momsen skall vara neutral mellan företag. Eftersom dessa återbetalningar skett under en lång tidsperiod så har många grafiska företag intäktsbokfört beloppet och kan då hamna i en bekymmersam likviditetssituation. 

Månadsbrevet samt äldre brev finns alltid också på hemsidan under ww.syntessynergi.se 

Funderingar
Hur skapar man ett starkt varumärke?
”Vet du vad USA:s mest berömde general heter? – General Motors!”   

Bidrag att söka
Att utveckla och få bärkraftiga och framåtsträvande företag är syftet med de olika bidrag som finns att söka.  Ett stort antal bidrag till både nya och gamla företag finns att söka. De flesta riktar sig till små och medelstora företag. Bidragen har olika syften och upplägg.
Är du arbetslös så kan du ansöka hos Arbetsförmedlingen om ”Starta eget-bidrag”.
Övriga bidragsinstanser är bland annat: Tillväxtverket, Vinnova, och Jordbruksverket.
Mer information finns på min hemsida www.syntessynergi.se  under fliken AKTUELLT.  

Nu när vårsolen tittar fram och lockar fram naturens växtkraft så låt även växtkraften spiras i ditt företag!
Välkommen att hör av dig – inget är roligare än att bidra till inspiration!
/
Kjell 070-441 02 57

 

Företagsbidrag att söka 2014

TILLVÄXTVERKETwww.tillvaxtvarket.se
Sysselsättningsbidrag: Ett regionalpolitiskt företagsstöd som utgår till företag som anställer en person som är eller riskerar att bli arbetslös för tillsvidareanställning under högst tre år. Maximalt stöd är 198 000 kronor för varje årsarbetskraft.
Regionalt investeringsstöd: Stöd kan ges till investeringar i till exempel byggnader, maskiner och utbildning. Delfinansiering med högst 50 procent. 

VINNOVA  (myndighet under Näringsdepartementet) www.vinnova.se
Forska&Väx: För små och medelstora företag som behöver få tillgång till eller utveckla egen forskning. Högst fem miljoner kronor per ansökan.
Planeringsbidrag: Medel till små och medelstora företag för att skapa en ansökan till EU:s forsknings- och innovationsprogram ”Horisont 2020”. Max 150 000 kronor för lön, resor och tjänster.
Vinn Nu: En insats som riktar sig till nystartade företag, som baserar sin verksamhet på ny teknik, ny kunskap eller ny tillämpning.
Eureka: EU-finansierat stöd, är ett samarbetsnätverk som skall främja samarbetet mellan företag och forskare i Europa för att stärka industrins konkurrenskraft på världsmarknaden. Samarbeten mellan minst två medlemsländer.
Eurostars: Eurostars är EU-finansierat och stödjer marknadsnära Forsknings o Utvecklingsprojekt, FoU med aktörer från minst två EU-länder. Projektet ska leda till marknadsintroduktion av en produkt eller tjänst som bygger på innovativ teknik.  

JORDBRUKSVERKET www.jordbruksverket.se
Om du startar ett företag på landsbygden eller om du vill förbättra ditt företag kan du söka pengar för det.