Nyhetsbrev nr-65, februari 2014

Att vara lyhörd och förändringsbenägen.
En grundläggande framgångsfaktor är inspiration. När jag är ute bland företag så hör jag ofta att konkurrenssituationen i den aktuella branschen upplevs som osund, visst kan det vara så men ordet osund kanske inte stämmer in i alla lägen. Företag som kan producera till lägre kostnader med god lönsamhet och därmed också kunna hålla ett lägre pris mot kund är bara att gratulera. Nu gäller det att möta utmaningen och plocka fram tävlingsinstinkten!  Sätt upp realistiska mål som inspirerar, hitta vägar tillsammans med dina medarbetare, var lyhörd och analysera varför ni inte fick just den ordern och tänk i förändringstermer.

Gå in på min hemsida www.syntessynergi.se  under fliken ERBJUDANDE där finns fyra paket som jag kan hjälpa till med. Dessutom kan jag också hjälpa till med mycket annat inom området, lönsamhetsstyrning och analyser.
Denna gång handlar månadsbrevet om: Dagsuppgifter, Produktivitet, Marknadsinsatser. Månadsbrevet samt äldre brev finns alltid också på hemsidan under www.syntessynergi.se. 

Dagsuppgifter
Chefens uppgift är att leda och fördela arbetet men ack så många fler uppgifter förutom detta som ligger på chefens bord: ekonomi, arbetsmiljö, marknadsbearbetning m.m., större företag kan delegera men för alla gäller att börja och sluta dagen på ett bra sätt.
En kopp morgonkaffe kanske inte är fel när du skall sortera och prioritera dagens uppgifter.
Jag hade alltid som mål i mitt VD-jobb att avsluta dagen med att göra en lista på nästa dags aktiviteter, detta ingav mig trygghet och gjorde det lättare att prioritera nästa dags uppgifter. Ett fel som vi ofta gör är att ta de enklaste av uppgifterna först för att bli av med dem. Börja istället med de viktigaste dagsuppgifterna då ger du din kropp en kick och en lättnadskänsla till att fortsätta när dessa uppgifter är lösta.

 Produktivitet
Om ditt företag säljer tjänster eller producerar varor så handlar det om att vara effektiv, att få ut så mycket värde som möjligt i förhållande till insatsen. Produktivitet kan mätas på olika sätt ex. genom utfall per insatstimme eller som totalt försäljningsvärde av den totala insatsen i form av olika kostnader. Allt skall vara mätbart och jag älskar diagram för att alla i företaget skall kunna följa utvecklingen.  

Marknadsinsatser
Att hela tiden värva nya kunder är en livsnerv som aldrig får förslappas. Att tänka marknad och att vara marknadsanpassad är ett måste för alla företag.Sätt som mål att boka in ett antal kundbesök under en given tidsrymd, även hos befintliga kunder, det är lättare att få en nöjd befintlig kund att köpa mer och kanske också kunna värva nya genom djungeltelegrafen.Ju mer positiva fotspår ditt företag sätter på marknaden desto lättare blir det att värva nya köpglada kunder. Tänkvärt!