Nyhetsbrev nr-60, september 2013

Höst med positiva förtecken.
Jag har under en tid sammanställt och analyserat ett antal rapporter som flutit in om våra ekonomiska framtidsutsikter. Att följa den ekonomiska utvecklingen är viktigt inte minst för att kunna bedöma investeringsplaner, ha framtidstro och visioner, visioner som skapar tillväxt. Denna gång redovisar jag både Barometerindikatorn och Inköpschefsindex som båda visar en stigande positiv trend.

Positiva rubriker
Plötsligt läser man om positiva ekonomiska trender i rubrikerna: ”Amerikanska småföretag ser ljusning”, ”Frankrikes BNP växer mer än väntat”, ”Optimismen gryr i Tyskland”, ”2014 blir ett bra år för Sverige, ”Kinas ekonomi fick ett uppsving”.

Hur ser det ut i våra två största ekonomier?
USA, världens största ekonomi har alltid varit draglok men för två år sedan var bedömningen att USA inte orkade med den uppgiften. Nu verkar det som loket sakta är på väg upp på spåret igen.Kina, världens näst största ekonomi växte med fem procent jämfört mot förra året, bland annat beroende på ökad export av råolja och järnmalm, viktiga råvaror som brukar vara en tillväxtindikator när efterfrågan ökar. Kinas import ökade också med hela tio procent vilket var oväntat mycket. Den Kinesiska ekonomin verkar vara på väg att återgå till det normala.Positiva tecken för världens två största ekonomier kommer att påverka oss positivt om trenden fortsätter.

Läget inom EU-zonen
För de flesta EU-länder verkar 2013 bli ett år med svag tillväxt och ökad arbetslöshet. Baltländerna har dock en hygglig ekonomisk tillväxt på drygt tre procent.2014 spås bli ett något bättre år inom EU-zonen med en långsamt tilltagande ekonomi för EU-länderna totalt.

Vårt svenska ekonomiska läge
Sverige väntas få den femte starkast växande ekonomin inom EU. Arbetslösheten väntas också sjunka under 2014. Svensk export väntas öka när viktiga marknader återhämtar sig. Den privata konsumtionen spås öka rejält nästa år och dra upp tillväxten och dämpa arbetslösheten.Barometerindex som visar allmänt konjunkturläge blev för augusti 98,8 där 100 betecknas som normalkonjunktur. Inköpschefsindex, PMI speglar industrikonjunkturen där värde över 50 betecknar tillväxt. Augustisiffrorna blev 52,2. Vi verkar vara på gång!

Barom_Aug-2013-09-02_0956PMI_2013-09-02_0944