Nyhetsbrev nr-59, augusti 2013

Välkomna åter efter en förhoppningsvis skön sommar. Optimismen stiger och om prognosmakarna har rätt så skall vi under hösten börja märka en svag förbättring av vårt konjunkturläge. Jag kommer att följa utvecklingen och i septemberbrevet kommer jag att presentera både Inköpsindex och Konjunkturinstitutets Barometerindex.

Nya tag
Augusti månad, de flesta är åter efter semestrar fyllda av energi men också med ett moment av positiv naturlig tröghet, vår kropp fungerar som en motor där både uppstart och nedvarvning tar tid. I detta läge är de flesta mer initiativrika och mycket mer mottagliga för både nytänkande och förändringar. Det är inte för inte som många lite större företag startar upp efter semesterperioden med en Kickoff, som en inledning på en aktivitet och för att förmedla företagets målsättningar och visioner.

Likviditet
Tiden efter semestern brukar likviditeten vara hårt ansträngd för många företag. Inte så konstigt, efter utbetalning av semesterlöner, och inbetalning av skatt och sociala avgifter och dessutom nu lågkonjunktur.  Ingen utfakturering under semesterperioden. För de som har haft utfakturering under perioden får ofta vänta längre än normalt innan pengar flyter in, detta av samma anledning att kundernas likviditet också är ansträngd.

De flesta företag som har en likviditetsbudget kan i god tid se att det kan bli kärvt med likviditeten efter semestrarna och bör i god tid tala med sin bank.

Kreditvärdering
Att ha bra bankkontakter med kontinuerlig uppdatering är viktigt. Bankerna använder ett klassificeringssystem i en skala mellan 1-10 där 1 betecknar högsta risk, 5 kreditvärdig och 10 är lägsta risk för att företaget inom ett år skall hamna på obestånd. Kreditinstituten har redan klassificerat ditt företag med utgång från dina insända deklarationer och årsredovisningar. Nu händer saker snabbt och en årsredovisning är knappast någon färskvara. En noggrann och kontinuerlig månadsvis uppföljning mot budgetutfall och likviditetssituation kan vara det som avgör om du får ett ja eller nej från banken.

Bollplank
Det skulle kännas inspirerande och trevligt att få ett samtal eller ett mail från just dig, jag har genom åren fått stor erfarenhet när det gäller att hjälpa företag till bättre lönsamhet och därmed nästan alltid bättre likviditet.