Nyhetsbrev nr-58, juli 2013

Bluffakturornas tid
Sommarhalvåret då många företag har semestervikarier är fakturaskojarnas högsäsong. Sex av tio företag fick under förra året någon form av falska fakturor eller samtal från oseriösa och slipade telefonförsäljare som ofta uppger sig samarbeta med olika myndigheter.

Varningslista
Svensk Handel har utarbetat en varningslista över företag med rödflagg. Gå in på www.svenskhandel.se, längst upp till höger på startsidan hittar du ”Varningslistan” Den upptar redan kända företag men nya tillkommer hela tiden, Kontrollera även fakturor från kända och seriösa företag. Nyligen stoppade Posten över 37 500 falska fakturautskick där bedragarna på något sätt kommit över seriösa företags kundregister och sänt ut fakturor där bank- och plusgironummer utbytts mot bedragarnas.

Råd för att undvika att bli lurad
Allmänt om telefonförsäljare: seriösa försäljare accepterar ett nej. Lurendrejare hänvisar ofta till att det finns ett avtal som är bindande för ditt företag, protestera och var försiktig med att använda ordet ja.

Erbjudanden som kommer per post är ofta utformade som bekräftelse- eller ändringsuppgifter om företagets adress eller dylikt. Läs det finstilta! Om du skriver på kanske du inte enbart har bekräftat adressen utan har i själva verket också beställt något du inte är medveten om.

Råd om du blivit lurad
Om du fått en faktura på något du inte beställt, stryk ett streck över fakturan och skriv ”EJ BESTÄLLT” och skicka tillbaka den. Om du fått en faktura på något som du anser dig blivit vilseleden till att tacka ja till eller skrivit på så stryk ett streck över fakturan och skriv ”MOTSÄTTER MIG BETALNINGSANSVAR BEROENDE PÅ VILSELEDANDE UPPGIFTER” och skicka tillbaka. Viktigt att du tar kopior och noterar datum på alla åtgärder. Om du får påminnelser eller inkassokrav så måste du hantera dessa på samma sätt.

De flesta företag lägger ned sin fordran men vissa går vidare till Kronofogen med sina krav. Om du får ett betalningsföreläggande från kronofogdemyndigheten så bestrid kravet och ange dina skäl inom 10 dagar. Om företaget fortfarande vill driva in sin fordran så går ärendet till domstol.

Sol och Sommar!
Om du har informerat dina medarbetare och semestervikarier om ovanstående så kan du koppla av och njuta av sommaren och semestern.