Nyhetsbrev nr-57, juni 2013

Fast i dina fotspår?
Vad menar jag med fotspår? Jo hur företagets ansikte utåt avspeglar och sätter positiva minnesbilder om företaget. Fundera över vad ditt företag sätter för avtryck. Hur du följer upp dina marknadsaktiviteter är avgörande för resultatet.

Ta en närmare titt och tänk dig in i en fiktiv situation där du nyligen har startat företaget och hur du då skulle agera för att skaffa flera kunder eller sälja mer och expandera. Som nyföretagare är vi fyllda av ambitioner och skaparkraft. Vi ser oss själva som konsumenter och vet vad det var som gjorde att vi uppfattade vissa företag som bättre än andra.

Detta gäller både små och större företag, skillnaden är att den anställde Vd:n har en blåslampa på sig från styrelsen att uppfylla styrelsens intentioner, att företaget skall fungera väl och ge avkastning så att företaget kan utvecklas. Den mindre egenföretagaren har ofta många järn i elden och är ofta fast i gängse fotspår och upplever att tiden inte räcker till att sätta nya mål. Men visst hinner du att tillsammans med dina medarbetare sätta positiva fotspår, det handlar om ditt företags framtid.

Nya mål
Jag får deppsignaler från företagare men minst lika många positiva, det är bara på dig och din förmåga att tillsammans med dina medarbetare sätta avtryck som avgör. Konjunktursvängningar och hårdnad konkurrens är som de är men den som deppar vinner inga lopp. Sätt ditt företag på kartan genom att tänka nytt och se till att det finns fotspår som märks!  Om du sätter positiva fotspår så ger glada kunder dig bonus och förmedlar som ringar på vattnet!

Årsredovisning
Till er som har aktiebolag med kalenderårsbokslut så skall årsredovisningen vara inne hos Bolagsverket senast den siste juli. För företag med revisor så bevakar de ofta detta, men styrelsen har ansvaret.

Har ditt företag valt bort att ha revisor så kontrollera att alla handlingar som skall ingå kommer in i tid samt att de är daterade och underskrivna. Kontrollera också att kriterierna för att inte behöva ha revisor inte överskrids: Nettoomsättningen får vara högst 3 miljoner, balansomslutningen högst 1,5 miljoner och företaget får ha högst tre anställda i medeltal. Se Bolagsverkets hemsida för exakta detaljer. Detta är krav för att slippa revisorsplikten men finns inte egen kompetens så anlita en auktoriserad redovisningskonsult eller annan expert. En årsredovisning är ett viktigt verktyg för styrelse och företagsledning för att driva företaget framgångsrikt.

Barometerindex
Jag har nu ända sedan januari publicerat konjunkturbarometern månadsvis, ett önskemål från flera men kommer nu att som tidigare återgå till kvartalsredovisning.