Nyhetsbrev nr-56, maj 2013

Svängig konjunktur
Den internationella konjunkturutvecklingen sätter sina spår. Både detaljhandel och privata tjänstenäringar backade.

Tillverkningsindustri samt bygg- och anläggning steg något. Hushållens köpkraft fortsatte att öka och ligger nu i nivå med det historiska genomsnittet. Tjänsteföretagen är optimistiska inför andra kvartalet och räknar med en ökad efterfrågan.

Hårdnad konkurrens 
Att vi dagligen överhopas med reklamerbjudanden som överträffar varandra är ett tecken på att företagen har ett behov av att öka sin omsättning. Att inte förtröttas utan att hela tiden bearbeta marknaden det gäller alla branscher, men att priskriga klarar i längden bara de företag som har bra marginaler och kanske samlat i ladorna under tidigare goda tider.

Se över kostnadsbilden 
Hur klara konkurrensen och samtidigt upprätthålla en god ekonomi?
När det gäller den ekonomiska aspekten gäller det att se över sin kostnadsbild, att en gång om året se över alla avtal och omförhandla de som kan ge bättre villkor.

Den personliga aspekten är att alla i företaget utstrålar vad du vill att företaget skall signalera, det gäller vid alla former av kontakter. Jag har tidigare berört den viktiga personliga marknadsföringen, det är inte bara priset som avgör om du får och har belåtna kunder.

Barometerindex
Index för april blev 94,1 en minskning med 1,3 enheter från förra månaden.
(100= normalt konjunkturläge)