Nyhetsbrev nr-51, december 2012

Konjunkturutvecklingen
Den inhemska konjunkturutvecklingen mattas av och är nu svagare än normalt. Konjunkturinstitutets barometerindex låg i november på 86,0 (100= normalt konjunkturläge). Som jämförelse med finanskrisen 2008 – 2009 så låg indexet i april 2008 på 103,3 och som lägst i mars 2009 på 71,0. I december 2009 var indexet uppe igen på 102,8. I första hand drabbas företag med stor utlandsexponering. Europa backar, USA svajar och Kina bromsar.

Den inhemska köpkraften påverkas också bland annat genom osäkerheten på arbetsmarknaden. Vårt lands största handelspartner är Tyskland och Norge. I Tyskland går ekonomin oväntat bra men en försvagning har inletts även där. Den norska ekonomin går som tåget men inflationsspöket lurar vilket möjligen kan gynna svensk export.

Julen – jäkt, avkoppling och nyttiga klappar
För vissa branscher är tiden innan jul jäktig och kräver extra timmar. I genomsnitt lär vi spendera över 1000 kronor på julklappar per person. Ge dig själv en julklapp, i år finns möjlighet till en lång ledighet runt jul och nyår. Ta vara på möjligheten både för dig själv och anställda till samvaro, avkoppling och återhämtning, det ger kraft och energi. Energi som stärker för att kunna leda och inspirera. Det är mycket som konkurrerar om vår tid och det tidskonto vi förfogar över måste få insättning för att vi skall kunna vara effektiva och visionära i vårt ledarskap.

Jultomten tänjer på dygnet
Dygnet har 24 timmar men jultomten har ytterligare flera timmar på sig att dela ut sina julklappar till jordens barn, 31 timmar om man antar att resan sker från öst till väst beroende på de olika tidzonerna och jordens rotation. Ta vara på tiden, den dag som är kommer inte igen. Dagen är din!