Nyhetsbrev nr-49, oktober 2012

Ledarrollen
I mitt projekt ”Individen som ledare” arbetar jag med ledarrollen i företaget. Din ledarkaraktär påverkar varje beslut du tar. Vardagsrutinerna är de som speglar hur du agerar och hur ditt agerande uppfattas. Det finns ofta ett samband mellan hur företaget och företagsledaren mår! Din privata situation påverkar, du skall vara på topp på såväl på arbetet som hemma, detta är ibland tuffa krav inte minst för den chef som också är småbarnsförälder. Planeringsalmanackan är fylld med tider från tidig morgon till sen kväll, en inte alltför ovanlig situation men många blundar för allvaret i detta. Att vara en chef som inte utåt märkbart påverkas av sin situation kan medföra en försämrad livskvalitet och arbetsglädje, både i jobbet och på fritiden. Just detta att kunna glädjas och ha roligt ger solsken in i själen.

Många klarar hög belastning under lång tid men det går inte att bara köra på, det finns en gräns. Återhämtningsperioder mellan varven med avkoppling och fritidsaktiviteter är viktigt för att må bra och att kunna ta nya friska tag!

Rensa surdegar
Få är så lyckligt lottade så att de aldrig hamnar i konfliktsituationer. Ju mer pressade vi är i vår egen livssituation ju lägre är ingångströskeln så att även små problem växer sig större. Att bygga upp berg av surdegar är ett säkert sätt att minska sitt välbefinnande. Ta hjälp med att lösa problem när de uppstår, tidsfaktorn är avgörande för hur högt det eventuella berget blir.

Två säkra stressmoment 
Dålig likviditet. De allra flesta företagare är seriösa och vill göra rätt för sig. Om vi vill göra något men inte kan, så påverkar det oss psykiskt och tar onödig kraft. Gör något åt problemet, det går i de flesta fall att hitta lösningar under förutsättning att man agerar i tid.

Har ditt företag haft dåliga resultat flera bokslut i rad, då har säkert detta redan tagit mycket kraft från dig, kraft som du behöver för att utveckla och inspirera och kunna inspireras själv. Vänta inte, ta hjälp med att försöka att hitta positiva åtgärder. Den totala livssituationen handlar om tid, att få den att räcka till, och att agera snabbt för att vidta åtgärder och inte minst att ha goda vänner runt sig. Jag strävar efter att vara en god vän som försöker att hjälpa företag så att både företag och företagsledare skall må bra.